گفت و گوي چالشي رئيس فيفا با نشريه‌ي آلماني

نوشته شده توسط:امیررضا صفائی تبار | ۰ دیدگاه

رئيس فيفا در گفت و گويي چالشي با فرانکفورتر آلمان درباره‌ي اتفاق‌هاي رخ داده در اين نهاد و تصميم‌هاي جديد صحبت کرد. بلاتر البته جواب برخي سوال‌هاي جنجالي خبرنگار زيرک آلماني را نداد و طفره رفت.




   سپ بلاتر در گفت و گوي خود از تصميم‌هاي جديد براي جلوگيري از تکرار اتفاق‌هاي يک سال گذشته خبر داد. انتخاب ميزبان جام جهاني توسط تمام کشورها يکي از اين تصميم‌هاست. متن گفت و گوي بلاتر در ادامه آمده است.

* دوست داريد چگونه از شما به عنوان رئيس فيفا ياد شود؟

- جوزف سپ بلاتر. من از فوريه سال 1975 در فيفا حضور داشته‌ام. ابتدا کارگر بوده‌ام و فکر مي کنم در سراسر زندگي‌ام کارگر مانده‌ام. اهداف اصلي و کليدي من در فيفا آوردن مفاهيم اجتماعي و فرهنگي به ورزش فوتبال بود.

* اما در حال حاضر مشکلاتي براي شما به وجود آمده است و ...

- بله بايد تلاش کنيم چهره‌ي فيفا به شکل سابق بازگردد. مانند اتفاقي که براي فوتبال افتاد. فوتبال در حال حاضر وجهه‌ي بسيار مثبتي در سطح جهان دارد.

* شما در جايي عنوان کرديد که در فيفا اشتباهات وحشتناکي رخ داده است. آيا اشتباه‌هايي که شما انجام دادي، مشمول آن مي شود؟

- اجازه بدهيد به اين شکل به قضيه نگاه کنيم: هر کس زياد کار مي کند طبيعتا اشتباهاتش هم بيشتر مي شود. اشتباهي که هرگز اجازه‌ي تکرار آن را نخواهم داد اين است که کميته‌ي اجرايي در يک نوبت نام ميزبان دو دوره‌ي جام جهاني را اعلام کند. اين مساله باعث شد که منافع کشورهاي مختلف با هم دچار تضاد شود، چرا که همه حق راي داشتند، حتي کشوري که خودش نامزد ميزباني بود مي توانست راي بدهد. اين مساله يک اشتباه محض بود.

* اشتباه شخص شما ؟

- بله همين طور است!

* بعد از 36 سال حضور در راس فيفا، خواه ناخواه شما را بايد به عنوان معمار اين بنا بدانيم که اشتباه‌هاي اين نهاد هم درون اين بنا قرار دارد. چگونه اجازه داديد اين اتفاق‌ها رخ دهد؟

- شما مي گوييد اشتباهي بوده که من انجام دادم. در صورتي که مسئول اصلي اين جريان کميته‌ي اجرايي بود که مي دانيد توسط رئيس فيفا انتخاب نمي شود. افراد حاضر در کميته‌ي اجرايي فيفا توسط شش کنفدراسيون در قاره‌هاي مختلف برگزيده مي‌شوند. به اين ترتيب در اين کميته‌ي اجرايي افراد مختلف از کشورهاي مختلف با فرهنگ‌هاي مختلف حضور پيدا مي کنند. اين افراد همچنين برداشت‌هاي متفاوتي درباره‌ي مفاهيم فرهنگي، اجتماعي و اخلاقي دارند. من آنها را انتخاب نکرده‌ام و بنابراين مسئوليتي در قبال رفتار آنها ندارم. من رئيس اين مجموعه هستم اما ديکتاتور که نيستم. پس از اتفاق‌هايي که رخ داد کميته‌ي اجرايي را به شکلي درآوردم که از اول بايد مي‌بود. در آخرين نشستي که در 21 اکتبر داشتيم، غير از 4 نفر تمام اعضا حاضر بودند. در اين نشست براي همه مقرر کردم که وظايفشان چيست و کميته‌ي اجرايي از اين پس چه ساختاري دارد. حالا من حمايت لازم را پيدا کرده‌ام و مي دانم که در ادامه بايد چگونه اصلاحات را پيش ببرم.

* در اين نشست چهار وظيفه مشخص شد تا شکل جديدي به کميته‌ي اجرايي داده شود. آيا اعضاي کميته‌ي اجرايي به قيمت اين که زير انتقاد شديدي قرار بگيرند، حاضرند از اصلاحات موردنظر شما حمايت کنند؟

- در پايان اين نشست مقرر شد از اين به بعد سه موضوع به راي گيري عمومي گذاشته شود.

* و آن سه موضوع چيست؟

- در نشست مقرر شد که از اين به جاي کميته‌ي اجرايي، کنگره‌ي فيفا يعني تمام 208 کشور عضو فيفا براي انتخاب ميزبان جام جهاني راي بدهند. همچنين مقرر شد که کميته‌ي اخلاقي حوزه‌ي اختيارات بيشتري داشته باشد و توسعه پيدا کند. اين کميته بايد يک دفتر بازرسي و يک محکمه داشته باشد که اعضايش توسط کنگره و نه توسط کميته‌ي اجرايي انتخاب شوند. طرح تشکيل يک کميته‌ي حکمراني مورد موافقت قرار گرفت که تمام اين مسائل با 99 درصد آرا تصويب شد. بحث‌هاي زيادي صورت گرفت که آيا من اصولا مجاز هستم که اين موضوع‌ها را به راي بگذارم يا نه که من در جواب گفتم شرمنده اما کنگره بايد بالاترين نهاد باشد.

* تغييرات زيادي در کميته‌ي اجرايي 24 نفره صورت گرفته و به نظر مي رسد اين تغييرات به اين زودي‌ها به پايان نخواهد رسيد. عده‌ي زيادي به فساد متهم شده‌اند و برخي هم در کشور خودشان مشکلاتي داشته‌اند. در همين اثنا شما تصميم گرفتيد پرونده‌ي مربوط به شرکت ISL/ISMM را باز کنيد که اين مساله مي تواند نام تمام افرادي که رشوه گرفته‌اند را مشخص کند. آيا مي توانيم اميدوار باشيم که بعد از خوابيدن سروصداها باز هم افرادي که در اين زمينه مقصر باشند معرفي و مجازات شوند؟

- بايد به اين نکته توجه کرد که افراد زيادي درگير اين ماجرا شده‌اند و برخي ديگر نمي توانند در کميته‌ي اجرايي حضور داشته باشند. قصد ندارم در حال حاضر درباره‌ي پرونده ISL صحبت کنم. اما در آينده اين پرونده به دقت توسط يک کميته‌ بررسي و تمام مدارک و مستندات زير نظر گرفته خواهد شد. فقط به شما بگويم که نام هيچ فرد سوئيسي در ميان ليست رشوه گيرندگان وجود ندارد. کساني که مي گويند نام خود سپ بلاتر در اين فهرست قرار گرفته اشتباه مي کنند.

* در ميان رشوه گيرندگان نام افراد سرشناسي مانند ماکودي از تايلند، حياتو از کامرون، لئوز از پاراگوئه، گروندونا از آرژانتين و تکسيرا از برزيل به چشم مي خورد. اين مساله صحت دارد؟

- اگر شما به ليست ارائه شده توسط ISL استناد مي کنيد، بايد به شما بگويم که اين ليست کاملا درست نيست. درباره‌ي آقاي ماکودي از ايشان خواستيم تا درباره‌ي يکي از پروژه‌هاي مشکوک خيريه توضيحاتي ارائه دهد. اين مساله به بودجه‌ي خود فيفا مربوط مي شود. اطلاعاتي از تايلند دريافت کرده‌ايم مبني بر اين که ساخت بناي خيريه‌اي که در کشور تايلند با پول فيفا آغاز شده در ملک شخصي آقاي ماکودي انجام مي شود. اين مساله در خود کشور تايلند هم دادگاهي شده است. اگر در اين دادگاه عليه او راي صادر شود، پرونده‌ي او به کميته‌ي اخلاقي خواهد رفت.

* عيس حياتو، رئيس کنفدراسيون فوتبال آمريکا که اخيرا به عنوان دبير پروژه‌ي گل منصوب شده يکي ديگر از افرادي است که پرونده‌اش در حال پيگيري است و حتي کميته‌ي بين المللي المپيک موضوع او را بررسي مي کند. اگر اتهام او اثبات شود چه جرمي برايش در نظر گرفته خواهد شد؟

- ما در حال بررسي نيستيم. فقط IOC پيگير پرونده‌ي اوست. آنها در حال بررسي واريز مبلغي در حدود 25 هزار فرانک سوئيس به حساب کنفدراسيون فوتبال آفريقا هستند. مساله‌اي که ما خودمان هم آن را بررسي کرديم و مشکلي نداشت.

* اگر يکي از اعضاي کميته‌ي اجرايي مجرم شناخته شود، قدم بعدي درباره‌ي آن شخص چه خواهد بود؟

- آنها يا بايد استعفا دهند يا منتظر باشند تا تصميم بعدي بازرسان چه خواهد بود. يک بار ديگر تاکيد مي کنم که پولي که توسط شرکت ISL پرداخت شده غيرقانوني نبوده و دريافت کنندگان رشوه‌گير به شمار نمي روند.

* اما هنوز يک جاي کار مي لنگد.

- بله همين‌طور است!

* اگر واقعا مي خواهيد مشکل کميته‌ي اجرايي حل شود بايد اعضاي آن را عوض کنيد. اين کار شما مشکل را هميشگي نمي کند؟

- خير به هيچ وجه اين گونه نيست.

* چرا؟

- به اين دليل که دوران جديدي آغاز شده است. براي شفافيت و عدم ايجاد مشکل جديد در کنگره‌ي جديد شش نفر حضور دارند که مستقيم توسط من انتخاب مي شوند نه کميته‌ي اجرايي. خوان آنخل ناپوت از پاراگوئه، فرانک فان هاتام از نوزيلند، آلن هانسن از دانمارک هم در اين کنگره سخنراني کردند و خواستار ايجاد شفافيت بيشتر شدند. اين افراد به ما اطمينان مي دهند که کميته‌ي اجرايي از اين پس پايبنديش را به موازين اخلاقي و انضباطي حفظ خواهد کرد.

* و تکليف اعضاي سابق چه خواهد شد؟

- اين مساله را قانون بايد تعيين کند. اما به نظر من تمام افرادي که قبلا حضور داشتند بايد مورد بررسي قرار بگيرند.

* حتي خودشما؟

- بله حتي خودمن.

* اين کار چه زماني صورت مي گيرد؟

- در آغاز سال ميلادي جديد.

* به اين فکر نيفتاده‌ايد که شيوه‌ي انتخاب اعضاي کميته‌ي اجرايي به طور کامل عوض شود؟

- چرا اين مساله هم امکان دارد. اين اعضا مي تواند توسط اعضاي کنگره هم انتخاب شوند.

* اين احتمال چه اندازه به واقعيت نزديک است؟

- اگر همه چيز در اختيار من بود، تمام نهادهاي تصميم‌گيرنده را زيرنظر کنگره قرار مي دادم. اما در حال تصميم گيري درباره‌ي اين مساله در اختيار هيات ناظر است که رياست آن را دکتر زوان زيگر بر عهده دارد. در حال حاضر اعضاي کميته‌ي اجرايي توسط کنفدراسيون‌هاي قاره‌اي انتخاب مي شوند اما در آينده اين افراد بايد توسط کنفدراسيون معرفي و توسط اعضاي کنگره انتخاب شوند.

* آيا احتمال دارد که در ميزباني روسيه و قطر براي جام‌هاي‌جهاني 2018 و 2022 تجديدنظر شود؟

- فيفا در حال مشورت با اساتيد و متخصصان صاحب نام در اين زمينه است و سيليويا شنک و مارک پيس در اين زمينه با ما همکاري مي کنند. نظر مشورتي‌آنها به کميته‌ي حکمراني ارجاع داده مي شود که اين کميته نظر نهايي‌اش را به کميته‌ي اجرايي يا کنگره اعلام مي کند و پس از آن تصميم گيري مي شود.

* دکتر تئو زوان زيگر عنوان کرده بود که برخي از آرا به قطر براي ميزباني جام جهاني 2022 تحت فشارهاي سياسي صورت گرفته است. اگر اين گونه باشد ديگر نيازي به رشوه و ... براي راي جمع کردن نبوده است.

- علاقه‌اي ندارم درباره‌ي اين موضوع صحبت کنم. ترجيح مي‌دهم کار در کميته‌هاي صاحب صلاحيت پيگيري و بررسي شود.

* اعضاي آن کميته چگونه انتخاب خواهند شد؟ در حال حاضر تنها مي دانيم که نيمي از اعضا از سوي فيفا و نيمي ديگر به صورت مستقل انتخاب خواهند شد.

- پس از نشست کميته‌ي اجرايي در روز هفدهم دسامبر بيانيه‌اي درباره‌ي اين موضوع صادر خواهد شد.

* آيا کميته‌ي جديد اجازه‌ي دسترسي به پرونده‌ي شما با محمد بن همام را خواهد داشت؟

تمام کميته‌ها ارتباط نزديکي با هم دارند و کار هم را پوشش مي دهند. پرونده‌ي من در کميته‌ي اخلاقي مي‌تواند علني شود. من انتظار ندارم که با من برخورد ويژه و متفاوتي با ديگران صورت گيرد. در اين زمينه هيچ جرم و گناهي وجود ندارد که من بخواهم اعتراف، اظهار ندامت يا عذرخواهي کنم.

* دکتر زوان زيگر که به عنوان رئيس کميته‌ي جديد انتخاب شده گرفتاري‌هاي مربوط به فوتبال کشورش را هم دارد. آيا بهتر نبود او به همان مسائل داخلي آلمان – مشکلات داوري – و ... مي پرداخت؟

- آلمان يکي از کشورهاي مطرح در دنياي فوتبال است. زوان زيگر هم مسئول يکي از مهم‌ترين نهادهاي اجرايي در فوتبال شده است. هر تصميمي که بگيرد زير ذره‌بين خواهد بود. او با افراد زيادي در ارتباط است و همين مساله باعث شده که انتقادهايي از او صورت بگيرد. اما براي فردي که ارتباطات قوي دارد مورد انتقاد قرار گرفتن يک چيز عادي است. زوان‌زيگر يکي از باارزش‌ترين افراد کميته‌ي اجرايي فيفا است. او به خوبي به مسائل حقوقي و روال کار در فيفا آشنايي دارد. ما همکاري خوبي با هم داريم و او هم پيش از اين خدمات زيادي براي ما انجام داده است.

 
 

    هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...